Hlavní obsah

Ceny ropy a surovin kvůli Ukrajině prudce stoupají

Londýn
Aktualizováno

Na rostoucí napětí na Ukrajině zareagovaly v pondělí světové ceny ropy, když vzrostly o více než dva dolary za barel. Dostaly se tak na několikaměsíční maxima. Stouply i ceny dalších surovin. Naopak akciové trhy padají.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena severomořské ropy Brent se vyšplhala až na 111,24 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Cena americké lehké ropy WTI vystoupila na 104,65 dolaru, nejvýše od loňského září. Později ceny o část zisků přišly, stále však vykazovaly nárůst o více než dolar, napsala agentura Reuters.

Panuje obava, že by mohlo dojít k narušení dodávek ruského plynu do Evropy, což by zvýšilo poptávku po alternativních palivech. Cena zemního plynu v Británii stoupla na nejvyšší hodnotu za posledních 16 měsíců o 6,9 procenta.

„Trh s ropou reaguje na možnost, že se situace zhorší,“ uvedl analytik Ben Le Brun ze společnosti OptionsXpress. „Rozhodně se domnívám, že ropa prudce stoupne, pokud skutečně dojde k válce. Americká ropa by mohla snadno překonat 110 dolarů. Není vyloučeno ani dosažení úrovně 120 dolarů,“ dodal.

Stouply i ceny dalších surovin, index 24 nejvýraznějších  GSCI stoupl o 1,6 procenta na 660 bodů, což je nejvíce od 9. září. Cena pšenice na chicagské burze vzrostla o 3,9 procenta a kukuřice o tři procenta.

Trhy padají

Výrazně oslabují akciové trh, francouzský index CAC ztratil v pondělí po otevření 1,71 procenta a německý DAX dokonce 2,31 procenta, britský FTSE pak po otevření 1,5 procenta, hodinu po otevření činil propad 1,23 procenta.

Propad evropských trhů se čekal, protože padaly i trhy v Asii, japonský index Nikkei ztratil 1,27 procenta, hongkongský Hang Seng 1,47 procenta

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám