Hlavní obsah

Angažmá na Krymu potápí Rusko, rubl rekordně spadl, akcie nikdo nechce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské vměšování do dění na Krymu má fatální následky pro ruskou ekonomiku a trhy. Rubl v pondělí klesl na historicky nejnižší úroveň vůči dolaru. Dolar se prodává za 36,50 rublu, uvedla agentura Reuters. Investoři se zbavují ruských akcií.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Článek

Rubl vůči dolaru ráno oslabil o 2,5 procenta. Vůči euru ztratil půldruhého procenta na kurs 50,30 za euro. Pak mírně posílil na 36,41 za dolar a 50,10 za euro.

V soukromých směnárnách ztratil rubl vůči západním měnám šest procent a rozdíl mezi nákupem a prodejem vzrostl o dvacet kopějek. Jedna ze směnárnic agentuře řekla, že na útěk od rublu nebyla připravena, neměla vytvořenou zásobu valut a dolary jí došly už v neděli.

V reakci na propad rublu zvýšila ruská centrální banka klíčovou týdenní repo sazbu o 1,5 procentního bodu z 5,5 procenta na sedm procent. Banka to zdůvodnila snahou předejít „riziku inflace” a nutností zajistit „finanční stabilitu v souvislosti se současnou rostoucí úrovní volatility na finančních trzích”.

Investoři se zbavují ruských akcií, Gazprom ztratil 10 procent

Tvrdé rány utrpěla také moskevská burza. Rublový index MICEX ztratil 9,1 procenta na 1313,82 bodu. Dolarový index RTS se propadl dokonce o 10,3 procenta na 1166,1 bodu.

„Teď se vyprodává úplně všechno,” řekl obchodník na burze Arťom Argetkin. Akcie Gazpromu ztratily přes deset procent. Propadly se i akcie Sberbank a VTB.

„Když se nyní (Rusko a Ukrajina) ocitly na pokraji vojenské konfrontace, investoři začali prodávat v horečce ruské akcie,“ uvedla analytik společnosti Rossiysky Capital.

O tragickém dopadu schválení Putinovy žádosti povolit vyslání ruských vojsk na Ukrajinu, aby chránila ruskojazyčné obyvatele a černomořské loďstvo na Krymu, píší i analytici Freedom Fiance Investment: „Ruské rozhodnutí vyslat vojáky na Ukrajinu donutí dlouhodobé investory, aby si jakékoliv nákupy dvakrát rozmysleli.“

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Ruská snaha o silové řešení ukrajinské krize ale dopadla na trhy na celém světě. Americké akcie po pátečním rekordu ztratily před otevřením burzy 0,7 procenta, japonský Nikkei 1,3 procenta. Naopak stoupla cena ropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám