Hlavní obsah

Dluhy domácností klesly o více než miliardu

Novinky, pit
Praha

Zadlužení tuzemských domácností u bank a dalších finančních institucí v lednu pokleslo oproti prosinci o 1,3 miliardy na 1,205 biliónu korun. V porovnání s lednem loňského roku nicméně zadluženost vzrostla o 44,5 miliardy korun, vyplývá z údajů České národní banky. Dluhy domácností tak klesají už druhý měsíc v řadě, i když meziročně jsou stále vyšší.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Úrokové sazby letos výrazněji neporostou, stejně jako ceny většiny nemovitostí, na druhou stranu situace na trhu práce, která by podpořila investiční apetit českých domácností, v letošním roce také dobré zprávy ještě zřejmě nepřinese,“ sdělil Petr Kříž ze společnosti PwC ČR.

Kříž proto očekává, že zadlužení domácností vůči bankám bude letos stagnovat na loňské úrovni. „Jeho hlavní složkou zůstávají úvěry na bydlení, zejména hypotéky,“ dodal.

Pokud jde o zadluženost podniků, i ta se v porovnání s prosincem snížila o půl miliardy na 995,2 miliardy korun. Oproti loňskému lednu ale jejich dluh narostl o 18,7 miliardy korun.

„Dluhy firem meziročně rostou, což je dobrá zpráva signalizující oživení trhu a růstové ambice firem. Obava bank o kvalitu svých úvěrových portfolií však omezuje jejich ambice v oblasti úvěrování,“ sdělil Kříž s tím, že řada podniků s ne zcela zdravými financemi či krátkou historií tak stále na úvěr nedosáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám