Hlavní obsah

České spořitelně klesl zisk na 15,59 miliardy, sešup zažila i její matka

– Praha/Vídeň

České spořitelně (ČS) loni klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 6,2 procenta na 15,59 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o čtyři procenta na 24,29 miliardy korun. Příliš se nedařilo ani mateřské finanční skupině Erste Group Bank z Rakouska, které se loni propadl čistý zisk na 61 miliónů eur (1,668 miliardy korun) z předloňských 483,5 miliónu eur (13,223 miliardy korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Česká spořitelna

Článek

Výsledky ČS jsou ovlivněny zejména snížením čistého úrokového výnosu, zvýšením zisků z obchodních operací, snížením výnosů z finančních aktiv a pokračujícím poklesem provozních nákladů hlavně v první polovině loňského roku.

Podle generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilky letos firma očekává její dvouprocentní růst. V loňském roce zaznamenala společnost u velkých firemních klientů téměř třináctiprocentní růst financování jejich investičních, provozních a obchodních cílů.

„Pokračoval stále rostoucí zájem domácností o hypotéky a poskytli jsme o 30 procent více nových spotřebitelských úvěrů. Dobrou finanční kondici ekonomiky potvrdil také pokles nesplácených úvěrů a zlepšující se kvalita našeho úvěrového portfolia,“ uvedl Kysilka.

Letos se čeká stabilizace

Pokud jde o Erste Bank, u ní čistý zisk podle banky ovlivnilo to, že se loni výrazně zvýšila daňová sazba.

„Střední a východní Evropa se v roce 2013 vyvíjela z ekonomického hlediska lépe, než mnozí skeptici od tohoto regionu očekávali. Tato skutečnost měla pozitivní dopad na vývoj rizikových nákladů Erste Group (především v Rumunsku), nevedla ovšem k citelnému oživení poptávky,“ komentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Letos očekává Erste Group stabilní ekonomické podmínky na svých trzích v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Zatímco předpokládaná průměrná výše hospodářského růstu by podle ní měla činit 1,7 procenta, úroky asi zůstanou nadále nízké, případně v některých zemích dokonce dále klesnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám