Hlavní obsah

Británie plánuje zvednout minimální mzdu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Minimální mzda ve Velké Británii by se měla zvýšit poprvé za pět let více, než je jen míra inflace. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na poradní orgán britské vlády.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Britská libra

Článek

Britská Komise pro nízké platy (LPC) přišla s návrhem zvednout minimální mzdu o tři procenta, což by bylo první zvýšení přesahující pouhou inflaci od roku 2008. Jak agentura Reuters připomněla, britská vláda obvykle doporučení LPC přijímá. Mluvčí britského premiéra Davida Camerona se nechal slyšet, že si vláda vezme čas na zvážení návrhu.

Minimální mzda by tak vzrostla z 6,31 libry na hodinu na 6,50 libry (asi 216 korun). Změny by měly začít platit od letošního října, což je zhruba půl roku před volbami. Zlepšení životní úrovně obyvatel se v Británii považuje za klíčový faktor v souvislosti s hospodářským růstem ostrovní země.

Minimální mzda má pomoci nízkopříjmovým skupinám obyvatel, kteří čelí stoupajícím životním nákladům.

Česko v přepočtu zaostává

V lednu klesla míra inflace na 1,9 procenta, což je pod dvouprocentním cílem nastaveným britskou centrální bankou. Stalo se tak poprvé od podzimu 2009.

Jak před nedávnem uvedl britský ministr financí George Osborne, v roce 2015 by měla minimální mzda pro zaměstnance starší 21 let stoupnout na sedm liber, aby se vrátila na úroveň před finanční krizí.

Pro srovnání: v Německu činí minimální hodinová mzda 8,5 eura (asi 232 korun), ve Spojených státech 7,25 dolaru (asi 144 korun). Americký prezident Barack Obama nicméně plánuje tuto částku zvednout na 10,1 dolaru (asi 201 korun). V Česku je základní sazba minimální mzdy pro týdenní pracovní dobu 40 hodin 8500 korun za měsíc nebo 50,60 Kč za hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám