Hlavní obsah

Metrostav chce po Praze za Blanku o půl miliardy víc

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, trj

Stavební společnost Metrostav rozšířila žalobu proti Praze kvůli tunelu Blanka o více než 500 miliónů korun. Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak činí 2,7 miliardy korun. Jde o faktury, které jsou po lhůtě splatnosti, uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. Další stání u rozhodčího soudu bude 10. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

„Žaloba se rozšiřuje přesně o 543 miliónů,“ řekl Právu mluvčí Metrostavu František Polák.

Původní žalovaná částka ve výši přes 2,1 miliardy korun byla za práce, které Metrostav odvedl do října. "Navýšení se týká faktur po lhůtě splatnosti za práce provedené v listopadu a na začátku prosince," řekl Polák.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli ve stavbě pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že smlouvy s Metrostavem jsou neplatné. Peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit.

Otevře se možná v létě

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta. „Termín se jednoduše stanovit nedá, nemůžeme říci datum,“ řekl primátor na čtvrtečním zasedání zastupitelstva.

Podle informací z tohoto týdne podzimní zastavení stavby vyšetřuje protikorupční policie. Kauzu řeší od loňského léta i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten ale podle Prahy postupuje protichůdně, prošetřuje totiž rozhodnutí města o dodatcích ke smlouvě, které pokračování stavby naopak umožnilo. Praha se kvůli tomuto rozporu obrátila na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám