Hlavní obsah

Ceny domů ve Spojených státech loni rostly nejrychleji za osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejprudší nárůst za posledních osm let loni zaznamenaly ceny rodinných domů ve Spojených státech, když vylétly o 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů společností Standard & Poor’s (S&P) a Case-Shiller.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americký trh s bydlením, jehož krach vyvolal hypoteční a poté i finanční krizi, se nyní postupně zotavuje. Na oživování poptávky po obytných nemovitostech se výrazně podílí zlepšující se podmínky na trhu práce spolu s krajně uvolněnou měnovou politikou americké centrální banky (Fed).

V samotném prosinci se ceny domů po sezónním očištění proti listopadu zvýšily o 0,8 procenta. Analytici přitom v anketě agentury Reuters čekali mírnější nárůst, a to o 0,6 procenta. Index společností S a Case-Shiller pokrývá zhruba polovinu domů v USA.

„Index zakončil svůj nejlepší rok od roku 2005,“ uvedl David Blitzer ze společnosti S „Růst však zpomaluje a nejsilnější část nárůstu hodnoty domů již možná skončila,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám