Hlavní obsah

Ukrajina radikálně snižuje odběr ruského plynu, jedná o dodávkách se Slovenskem

– Kyjev/Moskva

Ukrajinská státní společnost Naftogaz radikálně snižuje odběr ruského plynu z původních 147 miliónů kubických metrů denně na zhruba pětinu. V úterý o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v energetickém průmyslu. Gazprom záležitost odmítl komentovat, ujistil však, že dodávky plynu do Evropy nejsou ohroženy. Ukrajina nyní navíc vyjednává o reimportu plynu ze Slovenska.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Naftogaz v pondělí odebral od Gazpromu 28 miliónů kubických metrů plynu, dodávky postupně snižuje od začátku února. O možných důvodech tohoto kroku Reuters neinformoval.

Ukrajinský ministr energetiky Eduard Stavyckyj v úterý podle agentury TASS uvedl, že jedná se Slovenskem o možnosti reimportu plynu v ročním objemu deset miliard kubíků. To by znamenalo více než pětinu ukrajinské roční spotřeby: podle Reuters Ukrajina ročně odebere 55 miliard kubických metrů plynu, z toho více než polovinu z Ruska.

Naftogaz podle portálu Epravda.com.ua oznámil, že z dluhu ve výši 3,3 miliardy dolarů (65,6 miliardy korun) doposud splatil Gazpromu 1,68 miliardy dolarů (33,4 miliardy korun).

Počátkem února Naftogaz varoval, že možná nebude schopen zaplatit za dodávky ruského plynu včas. Moskva poté vyjádřila znepokojení ohledně růstu ukrajinských dluhů za ruský plyn. Dodala však, že to nepovažuje za důvod ke změně současné smlouvy.

Nižší cena a ruská půjčka

Ruský prezident Vladimir Putin se na konci loňského roku dohodl se svým nyní již sesazeným ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem na snížení ceny ruského zemního plynu pro Ukrajinu o třetinu a na půjčce 15 miliard dolarů pro Kyjev. Tato dohoda následovala poté, co ukrajinská vláda odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité i pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině.

Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám