Hlavní obsah

Banka Royal Bank of Scotland plánuje propustit 30 tisíc lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) hodlá v horizontu tří až pěti let propustit minimálně 30 tisíc svých zaměstnanců. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zprávu listu Financial Times.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

RBS plánuje velké zeštíhlování.

Článek

Důvodem tohoto kroku je posílení kapitálu a návrat k ziskovosti. Banka má dále v plánu stáhnout se z investičního bankovnictví a z mezinárodních aktivit. Škrty jsou součástí ozdravného plánu, s nímž přišel nový šéf banky Ross McEwan.

Banka se tak chce nově zaměřit na drobné klienty a malé i větší podniky. RBS výsledky svého hospodaření za loňský rok ještě nezveřejnila, podle odhadů by nicméně měla skončit ve ztrátě osm miliard liber (zhruba 264 miliard korun). Šlo by tak o šestý rok po sobě, kdy RBS nevykázala zisk.

„Mojí ambicí není řídit největší banku světa. Mojí ambicí je řídit nejlepší banku v Británii, což nemá s velikostí nic společného,“ nechal se slyšet na začátku týdne McEwan.

V RBS, která v současné době zaměstnává asi 120 tisíc lidí, vlastní 81procentní podíl britská vláda. Právě ta v době nedávné globální ekonomické krize nalila do banky 46 miliard liber (1,5 biliónu korun), aby tento finanční ústav udržela na nohou. Není bez zajímavosti, že peníze pocházely od daňových poplatníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám