Hlavní obsah

České dráhy mají nového šéfa

Praha
Aktualizováno

Do čela Českých drah (ČD) se nově postaví dosavadní náměstek ředitele ČD pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz. Vytřídá Dalibora Zeleného. Na prvním zasedání Kurucze zvolilo nové představenstvo firmy, které ustavila dozorčí rada drah ve čtvrtek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nový šéf Českých drah Daniel Kurucz

Článek

Nový šéf drah avizoval, že plánuje snížit náklady zhruba o 200 miliónů korun. „Máme připravený i plán propouštění v rámci úprav nového grafikonu, ale nejde určitě o stovky lidí,“ sdělil.

České dráhy mají v současnosti téměř 15 700 zaměstnanců. Do Skupiny ČD patří kromě mateřské společnosti České dráhy například dceřiné společnosti ČD Cargo (přeprava nákladu), Výzkumný ústav železniční, ČD Reality, společnost DPOV (opravy a modernizace železničních vozidel) nebo ČD-Telematika (služby v oblasti telekomunikací a informatiky).

Výše platu zatím neznámá

Kurucz dále uvedl, že zatím neví, jaká bude výše jeho platu. O platu a odměnách generálního ředitele rozhoduje dozorčí rada firmy.

Krátkodobou prioritou ČD je podle nového šéfa příprava prodeje železničních stanic a nádraží Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC). K tomu je potřeba souhlas ministerstva dopravy, který ještě dráhy nezískaly. „Postupujeme tak, aby veškeré záležitosti byly hotovy do poloviny roku 2014," uvedl Kurucz. Krátkodobým úkolem je podle něj také dořešit arbitráže a právní spory s konkurencí i některými dodavateli.

Střednědobě je podle ředitele ČD potřeba vytvořit strategii celé skupiny ČD, tedy i pro ČD Cargo, zajistit stabilitu financování a učinit strategické rozhodnutí, jaká bude budoucnost jednotlivých firem ČD. „Je třeba vytvořit strategii opravárenství a vytvořit obchodní plán pro všechny firmy. Je také potřeba zvýšit konkurenceschopnost ČD,“ uvedl.

V souvislosti s ČD Cargo Kurucz uvedl, že neplánuje změnu managementu.

Pětačtyřicetiletý Kurucz se stal členem představenstva loni v červenci. Do Českých drah nastoupil jako výkonný ředitel pro provoz a techniku loni v květnu. Předtím pracoval dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert nynějšího ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Právě hnutí ANO nominovalo do vlády nynějšího ministra dopravy Antonína Prachaře.

Novým náměstkem pro ekonomiku je Pavel Krtek, který byl ve čtvrtek dozorčí radou jmenován členem představenstva. Třiačtyřicetiletý Krtek působil v představenstvu společnosti Unipetrol. S železniční dopravou má zkušenosti z angažmá v Unipetrol doprava a OKD doprava.

Novým členem představenstva je kromě Krtka také Michal Štěpán, dosavadní náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Staronovým členem představenstva je i nový šéf drah Daniel Kurucz, který je zároveň novým předsedou představenstva ČD.

V představenstvu vedle dosavadního ředitele ČD Dalibora Zeleného skončil také Karel Otava.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dalibor Zelený

Předloni skupina České dráhy vykázala ztrátu 1,6 miliardy korun po zisku 491 miliónů v roce 2011. Za loňský rok firma hospodářské výsledky zatím nezveřejnila. Uvedla jen, že počet cestujících jí vzrostl o půl miliónu na 169,3 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám