Hlavní obsah

Polovina firem v Česku se stala obětí hospodářské kriminality

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 48 procent společností v Česku se v uplynulých dvou letech stalo obětí hospodářské kriminality. Vyplývá to z celosvětového průzkumu poradenské společnosti PwC. Za poslední dva roky se v tuzemsku stalo obětí kybernetické kriminality dvakrát více firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, v roce 2011 bylo obětí ekonomické kriminality 29 procent společností. Nejčastějším typem hospodářské kriminality v Česku zůstává krádež či zpronevěra majetku firmy jejími zaměstnanci, konkrétně v 80 procentech. Celosvětový průměr přitom dosahuje 69 procent.

Jak připomněl Michal Kohoutek, vedoucí oddělení Forenzních služeb z PwC ČR, každá druhá firma, která se stala během uplynulých dvou let obětí podvodu, utrpěla škodu ve výši minimálně dvou miliónů korun. U 15 procent dotčených firem přesáhla dokonce 100 miliónů korun.

Počítačová kriminalita na vzestupu

Sílícím trendem se stává počítačová kriminalita, která v České republice zaujímá druhé místo, ještě před dvěma lety byla na čtvrté příčce. „Počítačová kriminalita je nebezpečná i tím, že poškozené společnosti nemusí probíhající útoky vůbec odhalit. Proto je pravděpodobné, že její skutečný výskyt bude mnohem vyšší, než jaký firmy uvádějí,“ předpokládá Filip Volavka, odborník na počítačovou kriminalitu ze společnosti PwC ČR.

Třetím nejčastějším typem hospodářské kriminality jsou podvody v nákupním procesu.

Typickým podvodníkem muž ve středních letech

Oproti situaci před dvěma lety se podíl nejčastějších pachatelů v Česku přesunul od zaměstnanců na stranu osob mimo firmu. Typickým podvodníkem z řad zaměstnanců je muž ve věku mezi 31 a 40 lety, který pracuje ve společnosti tři až pět let. V případě externích pachatelů je podíl obchodních zástupců či zprostředkovatelů vyšší než zákazníků nebo dodavatelů.

„České firmy vůči podvodníkům během posledních dvou let přitvrdily. Více než 90 procent z nich ukončí s přistiženým zaměstnancem pracovní poměr. V případě externího pachatele s ním sedm z deseti poškozených přeruší obchodní vztahy. Ve více než 80 procentech případů dojde i k podání trestního oznámení,“ doplnil Kohoutek.

Reklama

Výběr článků

Načítám