Hlavní obsah

Daňová Kobra umí na Slovensku účinně udeřit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při své cestě na Slovensko se český premiér Bohuslav Sobotka pochvalně vyjádřil o působení tzv. daňové Kobry u našich východních sousedů. Slovenský speciální tým na odhalování daňových úniků je úspěšný a vyhání některé podvodníky do ČR. „Takovou Kobru budeme potřebovat i my v České republice,“ nechal se slyšet Sobotka. Právo se podívalo na to, jak taková Kobra funguje.

Foto: TVNOVINY.sk

Slovenská celní správa při zásahu v pašeráckém tunelu na hranici s Ukrajinou v srpnu 2012

Článek

„Tým vznikal v roce 2012 jako jedno z opatření akčního plánu boje proti daňovým podvodům v rámci koncepce ochrany před podvody na dani z přidané hodnoty,“ řekla Patrícia Macíková, mluvčí slovenské Finanční správy.

Kobru vytvořily Finanční správa, Generální prokuratura, Prezidium policejního sboru a Národní kriminální agentura. V týmu působí daňový specialista, vyšetřovatel a prokurátor.

Pašerácký tunel i podvody s DPH

Projekt Kobry má za sebou několik úspěšných akcí. Mezi první patřilo odhalení 700 metrů dlouhého podzemního tunelu pod slovensko-ukrajinskou hranicí pro pašování cigaret z Ukrajiny. Odhalením tunelu se zabránilo dalším únikům na spotřební dani z tabáku.

Foto: TVNOVINY.sk

Slovenská celní správa při zásahu proti pašerákům na hranici s Ukrajinou v srpnu 2012

Mezi další velké akce daňové Kobry patřila identifikace firem, které mezi sebou prováděly fiktivní obchody a podváděly s DPH. Akce zabránila úniku ve výši 21 miliónů eur (576 mil. Kč).

Pod krycím názvem Bugina proběhla v roce 2013 akce namířená proti skupině podvodníků, která fiktivně obchodovala se dřevem. Neoprávněným nadměrným odpočtem DPH způsobila skupina státu škodu ve výši šest miliónů eur (164 miliónů Kč).

Účtenková loterie inspirací pro Česko?

Za lepším výběrem daní na Slovensku stojí podle Macíkové akční plán boje proti podvodům – ten obsahuje již zmíněný projekt daňové Kobry, zefektivnění výkonu daňových kontrol, zkvalitnění analytické činnosti finanční správy, zavedení kontrolního výkazu na DPH a v neposlední řadě i účtenkovou loterii.

Právě tou se Sobotkova vláda chce rovněž inspirovat. Účtenková loterie má na Slovensku úspěch. Občané se účastí na loterii stávají součástí kontroly podnikatelů a obchodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám