Hlavní obsah

Nový zákon zjednoduší systém inspekce práce

– PRAHA

Vláda ve středu schválila návrh nového zákona, který má sjednotit i zjednodušit systém inspekce práce. Norma má přesněji definovat přestupky, za něž bude možné uložit pokutu až dva milióny korun.

Článek

Pokud zákon schválí parlament a podepíše prezident, začne platit od příštího roku.

Podle normy vznikne pro kontrolu dodržování podmínek zákoníku práce nový úřad - Státní úřad inspekce práce. Nahradí současný Český úřad bezpečnosti práce a inspektoráty bezpečnosti práce. Převezme i část kompetencí ministerstva práce a sociálních věcí a úřadů práce.

Pokuty v řádu stovek tisíc

Zákon velmi přesně definuje, jakou pokutu lze za jaký přestupek uložit.

Za diskriminaci v práci může zaměstnavatel zaplatit až 400 tisíc korun. Pokud například nebude vyplácet mzdu, nebo bude nutit zaměstnance chodit do práce ve dnech pracovního klidu, ačkoliv s tím sami nesouhlasí, může dostat pokutu až dva milióny korun.

Počet úředníků nevzroste

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach původně chtěl, aby se počet stávajících kontrolorů rozšířil o 300 lidí. Na to by ale bylo třeba v rozpočtu najít 600 miliónů korun. Ministerstvo financí s takovým požadavkem nesouhlasilo.

Ministři se proto dohodli, že nová úprava nebude mít žádný dopad na státní rozpočet.  "Vše bude hrazeno z prostředků ministerstva práce a sociálních věcí a nebude to znamenat, že bychom přijímali nové lidi," uvedla již dříve mluvčí resortu Kateřina Prejdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám