Hlavní obsah

Sobotka odvolal svého náměstka kvůli spolupráci s StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc dostal výpoveď. Šéf resortu ho k prvnímu červnu odvolal z funkce. Udělal to poté, co Hospodářské noviny ve středečním vydání zveřejnily informaci, že Šulc byl spolupracovníkem StB a má přitom negativní lustrační osvědčení.

Článek

Deník uvedl, že Šulc je vedený v seznamech StB jako držitel krycí adresy, tedy jako člověk, který půjčoval komunistické rozvědce svoji poštovní schránku. "Ministr analyzoval situaci kolem zpráv v tisku a rozhodl, jak rozhodl," řekl Sobotkův mluvčí Marek Zeman.

"Politika Ministerstva financí v oblasti deregulace nájemného a sociální ochrany nájemníků se nadále nijak nezmění," dodal. Šulc byl ve funkci šéfa tohoto odboru od května 2001.

Náměstek MF má čisté lustrační osvědčení. Držitel krycí adresy totiž není výslovně zmíněn v lustračním zákoně, který spolupracovníkům StB zakazuje práci ve vysokých funkcích.

Předávat korespondenci mu prý nařizoval zákon

"Stalo se to tak před dvaceti lety. Na mou adresu do bytu přišly asi dva nebo tři dopisy, které jsem nerozbalené odnesl po příchodu do práce do vedlejší kanceláře," řekl Právu Šulc.

Podle tehdy platného zákona prý jako vedoucí oddělení analýz na Státní plánovací komisi, tedy jako vysoký úředník, který byl prověřený pro styk s přísně tajnými materiály, ani neměl jinou možnost než korespondenci z ciziny obratem odevzdat na odboru pro zvláštní úkoly.

"Kdybych postupoval jinak, tak bych riskoval trestní stíhání," dodal Šulc.

Agent Stříl

Jméno Jaroslava Šulce s datem narození 27. dubna 1948 figuruje v internetové verzi seznamu spolupracovníků StB i v jejich tištěné podobě.

Ministerstvo vnitra V seznamech o Šulcovi tvrdí, že rozvědka jej pod krycím jménem Stříl začala při posílání tajné pošty využívat po listopadu 1984. Svazek byl uložen do archivu až v roce 1989.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám