Hlavní obsah

Silničáři na mírné zimě zatím ušetřili přes čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Díky dosud velmi mírné zimě ušetřili silničáři na nákladech za odklízení sněhu a solení silnic prvních tříd zhruba 250 miliónů korun. Za údržbu dálniční sítě to bylo dalších 30 miliónů. Uvedla to Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Za ušetřené peníze se mohou například opravovat výtluky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatím jde podle ŘSD pouze o hrubý odhad a uvedené číslo nemusí být konečné. Náklady na zimní údržbu ŘSD pro letošní rok vyčíslilo na miliardu a 80 miliónů korun. Zdali se podaří úspory udržet v současné výši, záleží na počasí v následujících měsících a na množství sněhové nadílky v listopadu a prosinci letošního roku.

Kromě finančních úspor se mírný průběh zimy projevil na množství spotřebovaného posypového materiálu. Zatímco vloni v lednu silničáři na dálnice vysypali 16 tisíc tun soli, letos bylo použito necelých 5700 tun. Ani loňský leden přitom nebyl v množství spotřebované soli výjimečný. Nejvíce materiálu za poslední roky spotřebovali silničáři v prosinci 2010, šlo o téměř 25 tisíc tun.

Prostředky nevyčerpané v rámci zimní údržby se vrací do Státního fondu dopravní infrastruktury, jehož prostřednictvím se financuje výstavba a opravy silnic, železnic i vodních cest. ŘSD vlastními silami udržuje zhruba 1200 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Silnice první třídy pro ně upravují smluvní dodavatelé, kteří zpravidla pracují i pro kraje. Ty mají na starosti údržbu silnic druhých a třetích tříd.

Reklama

Výběr článků

Načítám