Hlavní obsah

Zavedeme elektronické kasy i účtenkovou loterii, oznámil Sobotka při návštěvě Slovenska

Právo, Jan Martinek, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání se slovenským ministrem financí Petrem Kažimírem ocenil slovenský boj proti daňovým únikům a uvedl, že vláda chce v ČR zavést registrační pokladny i účtenkovou loterii, která se u sousedů osvědčila. Sobotka je v Bratislavě na oficiální návštěvě, již dopoledne se setkal se slovenským protějškem Robertem Ficem.

BEZ KOMENTÁŘE: Premiéra Sobotku přivítal v Bratislavě jeho slovenský protějšek FicoVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Sobotka zdůraznil, že součástí programu nové české koalice je i elektronická evidence tržeb, to znamená nová generace registračních pokladen. „Velmi rádi bychom to doplnili účtenkovou loterií, která formou hry vtahuje spotřebitele do v zásadě laické pomoci státu při kontrole účtenek a při boji s daňovými úniky,“ uvedl. Účtenková loterie i elektronická evidence tržeb by mohly začít fungovat v roce 2016.

Pokud by se tím výběr nepřímých daní zlepšil, mohla by klesnout druhá sazba DPH. "Nechci vyloučit, že druhá sazba DPH by mohla koncem volebního období poklesnout. Ale záleží to na tom, bude-li výběr DPH efektivní," řekl premiér.

Dohnat Slovensko

„Slovensko postupuje správným směrem a velmi rychle. My v České republice budeme muset toto tempo dohnat,“ uvedl po jednání se slovenským ministrem financí Kažimírem.

Sobotka připomněl, že v roce 2005 jako ministr financí prosadil zákon o registračních pokladnách. „Bohužel pak moje politická strana sociální demokracie nevyhrála volby a nová vláda registrační pokladny zrušila. Myslím si, že to byla chyba,“ řekl český premiér.

Podvodníci prchají ze Slovenska do Čech

Předseda české vlády upozornil, že daňové úniky nerespektují a neznají hranice, proto je naprosto nezbytná těsná spolupráce mezi českou a slovenskou daňovou správou. Slovenský ministr financí měl pro českého premiéra i špatnou zprávu, když upozornil, že tlak slovenských úřadů vyhání některé podvodníky do České republiky.

„Máme potvrzená fakta, že část podvodníků s DPH se přesouvá do České republiky. Je to výsledek systematického tlaku z naší strany,“ dodal Kažimír.

Sobotka se chce rovněž inspirovat speciálním slovenským týmem na daňové úniky. „Takovou kobru budeme potřebovat i my v České republice,“ dodal.

S Ficem řešili dopravní spojení

Při jednání s Ficem se Sobotka dohodl na společném zasedání obou vlád. Mělo by řešit například silniční spojení obou zemí. Podle Sobotky je „ostuda“, že mezi Českem a Slovenskem funguje jen jedno dálniční spojení. „Máme za cíl propojit rychlostní komunikace R48 a R49. Tím také dojde k propojení pracovního trhu,“ uvedl premiér. Zlepšení silničního spojení podle něj povede ke zlepšení hospodářství.

Dalším tématem pro obě vlády je spolupráce v obranné politice, kdy by se měly ušetřit nemalé prostředky při nákupech techniky. Česko a Slovensko by měly spolupracovat při formulacích společných postojů v mezinárodních organizacích, ať již v rámci visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko), nebo v Evropské unii. Praha a Bratislava budou koordinovat například postoje v přístupu k energetické koncepci unie, uvedl Sobotka.

Pochvalovali si vzájemné vztahy

Oba premiéři si pochvalovali vynikající vzájemné vztahy. „Nejsou žádná negativní témata mezi našimi zeměmi, naše vztahy jsou na excelentní úrovni,“ uvedl Sobotka, který Fica oslovil familiárně „milý Roberte“.

„Jsme ze stejné politické rodiny, ale moje vztahy s premiéry ČR byly vždy excelentní,“ uvedl Fico. Řekl také, že jako první si se Sobotkou vyměnili telefonní čísla, aby si mohli esemeskovat.

Sobotka také poblahopřál Slovensku k ekonomické a politické stabilitě: země se pod jednobarevnou Ficovou vládou dokázala podle Sobotky vyhnout ekonomické recesi.

Na společné tiskové konferenci padla i otázka na nového ministra financí ČR Andreje Babiše, který se právě v Bratislavě soudí se slovenským Ústavem paměti národa. Ten ho označil za spolupracovníka StB. Premiéři svorně uvedli, že si nemyslí, že by lustrační zákon měl vykolejit jak novou českou vládu, tak vzájemné vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám