Hlavní obsah

Euro příští rok za 28 korun? I taková varianta je možná

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle nedávné prognózy České národní banky (ČNB) může centrální banka opustit intervenční cíl držet korunu poblíž kurzu 27 Kč/EUR už počátkem roku 2015. Měnová politika by se tak měla vrátit do standardního režimu, ve kterém hlavní roli hrají opět úrokové sazby. Někteří analytici oslovení Novinkami k tomu ale mají jisté výhrady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Slova M. Singera zní sice nadějně, avšak realita nakonec může být úplně jiná. Až ČNB na začátku příštího roku posune intervenční cíl na 28 Kč/EUR, nedivme se,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Novák připomněl, jak centrální banky v posledních letech zaváděly dočasná opatření, z nichž se nakonec stala opatření trvalá. „V lepším případě se ta dočasná opatření o pár měsíců až let prodloužila,“ pokračoval. Například když americká centrální banka (Fed) na konci roku 2008 představila první kolo kvantitativního uvolňování, málokdo tušil, že na začátku roku 2014 bude kvantitativně uvolňovat s pořadovým číslem tři a úrokové sazby budou stále na nule.

Ve hře více neznámých

„Odhady, kdy skončí intervence, jsou nyní jen velmi rámcové a ukazují hrubý obrys toho, kdy k tomu může dojít,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že vše závisí na vývoji ekonomiky. Jestliže by nastaly ekonomické výkyvy nebo by třeba přišly problémy v zahraničním obchodě, konec intervencí by mohl podle Kozuba přijít klidně až v druhé polovině příštího roku.

Stejně tak i ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank se domnívá, že opuštění intervencí počátkem roku 2015 bude záležet na mnoha faktorech souvisejících s reálnou ekonomikou i náladou na finančních trzích. „Nelze vyloučit, že závazek ČNB bránit kurzu v posilování potrvá déle,“ dodal Sobíšek.

Analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus je přesvědčen, že k navrácení kurzu koruny zpět do rukou trhu může ČNB přistoupit až v době naplnění svého inflačního cíle, který má být dvě procenta.

Inflace těsně nad nulou

Jak informoval ve středu Český statistický úřad, meziroční inflace v lednu dosáhla 0,2 procenta, což znamená výrazný propad z prosincové hodnoty 1,4 procenta. Jde o nejnižší růst spotřebitelských cen od podzimu 2009. [celá zpráva]

Nejnovější údaje podle guvernéra ČNB Miroslava Singera potvrzují správnost rozhodnutí centrální banky oslabit listopadovými intervencemi tuzemskou měnu. Jak Singer dále uvedl, v současné době není důvod, aby po ukončení intervencí kurz koruny výrazně posílil od současných úrovní. [celá zpráva]

Jaké podmínky musí nastat, aby ČNB opustila intervenční režim?
Nejprve je nutné, aby se spotřebitelská inflace dostala nad dvouprocentní inflační cíl ČNB a nezbytnou podmínkou je rovněž růst inflačních tlaků z poptávkové strany. Spotřebitelská inflace se může nad dvouprocentním cílem nacházet již na konci letošního roku. Problémem však bude slabá inflace na straně poptávky, tedy růst cen zboží a služeb vyvolané chutí spotřebitelů utrácet a podniků investovat. Tuto skutečnost podporuje rekordně vysoká nezaměstnanost, stagnace reálných příjmů spotřebitelů a neochota podniků investovat a zvyšovat mzdy.
analytik Miroslav Novák, Akcenta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám