Hlavní obsah

Těžební NWR se propadla do provozní ztráty 275 miliónů

– Praha • Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR) vloni vykázala provozní ztrátu EBITDA deset miliónů eur (zhruba 275 miliónů korun) po zisku 210 miliónů eur v roce 2012. Tržby klesly o 28 procent na 850 miliónů eur. NWR je majitelem černouhelné firmy OKD.

Článek

Firma uvedla, že představenstvo spustilo revizi kapitálové struktury NWR,kvůli poklesu cen uhlí a vypršení platnosti revolvingového úvěru. „Do diskusí je zapojen i majoritní akcionář společnosti, firma BXR, který dal najevo, že je i se svými akcionáři připraven investovat nový kapitál do vhodně revidované kapitálové struktury,“ sdělila společnost.

Těžba uhlí loni klesla o 21 procent na 8,8 miliónu tun. Počet zaměstnanců se snížil o sedm procent na 15 700 lidí.

V samotném čtvrtém čtvrtletí měla NWR provozní zisk EBITDA 40 miliónů eur po předloňské ztrátě devíti miliónů. Tržby za poslední tři měsíce loňského roku klesly na 216 miliónů eur z předloňských 263 miliónů eur.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a ve Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám