Hlavní obsah

Zisk ČSOB loni spadl na necelých 14 miliard, belgické matce se naopak dařilo

Brusel/Praha
Aktualizováno

Jedné z největších bankovních tuzemských skupin – ČSOB – loni klesl čistý zisk o 11 procent na 13,7 miliardy korun. Negativně působily nízké úrokové sazby a prodej podílu v ČSOB Pojišťovně ve čtvrtém čtvrtletí. Bez zahrnutí tohoto prodeje zisk klesl meziročně o tři procenta. Mateřská skupina KBC za loňský rok naopak vykázala růst zisku o více než 65 procent.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky ČSOB, které zveřejnila mateřská KBC a podle kterých loni klesl konsolidovaný zisk po zdanění na 554 miliónů eur (zhruba 15,2 miliardy korun), jsou spočítány podle odlišné metodiky KBC.

Objem vkladů ČSOB vzrostl loni o pět procent na 660,3 miliardy korun. Objem úvěrů stoupl o sedm procent na 508,5 miliardy korun. „Díky nárůstu úvěrů i vkladů, zvýšené poptávce po podílových fondech a produktech finančního trhu se nám podařilo částečně zmírnit dopad prostředí nízkých úrokových sazeb. Snížili jsme provozní náklady a díky vysoké kvalitě našeho úvěrového portfolia zůstaly náklady na riziko nízké,“ uvedl vrchní ředitel pro oblast Řízení financí Bartel Puelinckx.

Provozní výnosy ČSOB loni klesly meziročně o šest procent na 33 miliardy korun. Provozní náklady klesly o tři procenta na 15,5 miliardy korun. Pokles byl dosažen díky úsporám ve všeobecných správních nákladech a nižším personálním nákladům.

Celková aktiva skupiny ČSOB ke konci loňského roku překonala bilión korun. Je to poprvé, co u tuzemské banky překonala aktiva tuto částku. Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.

K letošnímu 1. květnu skončí ve funkci šéfa ČSOB Pavel Kavánek, kterého nahradí John Hollows. Kavánek vystřídá Jana Švejnara jako šéfa dozorčí rady banky.

Pětašedesátiletý Kavánek pracuje v ČSOB přes 40 let, do banky nastoupil již v roce 1972 ve svých 24 letech po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze. V 70. letech působil také v londýnské pobočce Živnostenské banky. Podle vlastních slov nikdy nebyl členem KSČ. Od roku 1990 je členem představenstva banky a od roku 1993 předsedou představenstva a generálním ředitelem ČSOB. V roce 1992 absolvoval šestiměsíční vzdělávací kurz na Georgetownské univerzitě v USA. V roce 2007 odložila protikorupční policie jeho případ, kdy byl Kavánek prověřován, zda se nedopustil podvodu, když v roce 2000 vyjednával se státem o převzetí kolabující Investiční a poštovní banky. V roce 2007 získal titul Bankéř roku.

Čtvrtletní ztráta kvůli Irsku

Mezinárodní bankovní a pojišťovací skupina KBC aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. Za loňský rok jí vzrostl zisk po zdanění o 65,8 procenta na 1,015 miliardy eur (zhruba 27,9 miliardy korun). V samotném čtvrtém čtvrtletí však firma vykázala ztrátu kvůli mimořádným nákladům spojeným se zhoršením hodnoty půjček v Irsku.

Ve čtvrtém čtvrtletí ztráta činila 294 miliónů eur ve srovnání se ziskem 240 miliónů eur ve stejném období předloni. Čisté příjmy z úroků se snížily o devět procent na 1,02 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám