Hlavní obsah

Singer hájí správnost intervencí s poukazem na údaje o inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava/Praha

Guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera utvrdily nejnovější údaje o vývoji inflace, že centrální banka se rozhodla správně, pokud jde o oslabení domácí měny intervencemi. Podle něj není v současnosti zapotřebí politiku banky měnit a kurz koruny nyní odpovídá dvouprocentnímu nárůstu cen, tedy inflačnímu cíli ČNB.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

Singer nyní neočekává výraznější posílení kurzu koruny po ukončení devizových intervencí.

„Údaje jsou v podstatě v souladu s naším očekáváním. Ukazují, že bez toho podzimního opatření by ekonomika v tuto chvíli mířila velmi hluboko do deflačního pásma. Současně ukazují, že žádné dramatické úhrnné cenové růsty se samozřejmě nekonají,“ uvedl Singer.

Statistický úřad ve středu oznámil, že meziroční inflace se v lednu propadla na 0,2 procenta z prosincových 1,4 procenta. Je to nejnižší růst spotřebitelských cen od října 2009. [celá zpráva]

Představitelé ČNB si podle guvernéra byli vědomi, že čísla budou na konci roku blízko nuly. „Dokonce si umíme představit, protože ty meziměsíční údaje hodně lítají, že se ještě můžou dotknout nuly, můžou být pod, ale to opatření se už současně začíná promítat do jiných cenových okruhů,“ řekl Singer.

Znamená to podle něj velmi přijatelnou míru jistoty, že ekonomika v deflačním pásmu nezůstane dost dlouho na to, aby se uskutečnily negativní jevy, které delší pobyt v deflaci přináší, tedy propady mezd, propady zaměstnanosti, propady příjmu rozpočtu a s tím související hledání úspor na důchodech, na dávkách nebo naopak získání příjmu z dalších daní.

Intervence by mohly příští rok skončit

„V tuto chvíli musím říct, že od toho listopadu jsme neviděli nějaký ekonomický údaj, který by nás nějakým způsobem překvapil, snad s výjimkou prvních údajů o HDP, které vypadaly velmi špatně. Ale ty pak byly revidovány směrem nahoru blíž k našemu očekávání,“ řekl Singer.

Ukončení intervencí guvernér nicméně nespecifikoval. Z prognózy ČNB vyplývá, že by mohly být intervence ukončeny na počátku příštího roku. Bankovní rada pak podle svého prohlášení z minulého týdne předpokládá udržování závazku držet kurz poblíž 27 korun za euro „přinejmenším do začátku roku 2015“. Kurz koruny se v současnosti pohybuje kolem 27,50 koruny za euro.

Reklama

Související články

Oslabení koruny podle analytiků zafungovalo

Listopadová intervence České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se v prosinci podle analytiků promítla do vysokého růstu vývozu i dovozu. Jak...

Výběr článků

Načítám