Hlavní obsah

Toyota svolává ke kontrole 1,9 miliónu vozů Prius

– Tokio

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. svolává ke kontrole po celém světě 1,9 miliónu hybridních vozů Prius vyrobených od března 2009 do února 2014. Důvodem je závada v softwaru ovládajícím hybridní systém, kvůli níž se může stát, že vůz zastaví, oznámila Toyota ve svém středečním prohlášení.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Toyota Prius má problém v softwaru ovládajícím hybridní systém.

Článek

Z celkového počtu vozů jich v Japonsku automobilka překontroluje 997 000, v Severní Americe 713 000 a v Evropě 130 000. Zbytek připadá na další regiony. V souvislosti se závadou nebyla zatím hlášená žádná nehoda nebo zranění.

Porucha softwaru může způsobit poškození tranzistorů. Mohou se tak rozsvítit různá varovná světla, vůz se uvede do bezpečnostního režimu a může se zcela zastavit nebo se sníží jeho pohon.

Prius patří mezi nejprodávanější modely Toyoty a stal se synonymem pro hybridní technologie. Poslední akce je však již třetí kontrolou nejnovějšího modelu, který je na trhu pět let.

Naposledy Toyota v červnu musela překontrolovat vozy Prius kvůli problémům s brzdami, napsala agentura Reuters. Toyota je největším prodejcem aut na světě. Loni zvýšila prodej o dvě procenta na 9,98 miliónu aut. Letos očekává růst prodeje na 10,32 miliónu vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám