Hlavní obsah

Kritéria pro přijetí eura chceme dodržet, plánuje vláda

– Praha

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) plánuje po celé funkční období dodržovat kritéria pro přijetí eura, především tříprocentní hranici deficitu veřejných financí. Dále chce změnit zákon o rozpočtových pravidlech, pravidla pro čerpání fondů EU nebo zlepšit výběr daní. Rovněž chce zvýšit zdanění hazardu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka a jeho vláda na Pražském hradě

Článek

Vyplývá to z části programového prohlášení vlády, které se týká ministerstva financí. Návrhy většinou obsahuje i koaliční smlouva.

Při přípravě rozpočtu na příští rok chce vláda zejména hledat úspory v provozu, omezí především outsourcing právních služeb, marketingu či poradenství. „Kromě toho bude nezbytné provést prověrku mandatorních a kvazi-mandatorních výdajů státního rozpočtu,“ uvádí materiál.

Novela zákona o rozpočtových pravidlech má podle prohlášení posílit roli ministerstva financí při řízení likvidity prostředků státu, tedy volných peněz. Pomoci k tomu má i systém Státní pokladny. „Důsledné zapojení všech státních institucí do státní pokladny umožní aktivní, efektivní a transparentní řízení výdajů na centrální úrovni. Veškerá data ze státní pokladny zpřístupníme veřejnosti,“ uvádí mimo jiné materiál.

Dále chce ministerstvo financí podle programu vlády centrálně evidovat a spravovat veškerý majetek státu, centralizovat nákupy zboží a služeb nebo rozšířit působnost Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vstup do eurozóny není prioritou

V případě daní chce vláda usilovat o vyšší zdanění hazardu a podniknout nezbytné kroky v oblasti prokazování původu nabytého majetku. Změnit by se měly i daňové předpisy, které při zachování daňového výnosu sníží náklady poctivých daňových poplatníků na správu daní.

Vedle zvýšení daní u hazardních her chce vláda také zabezpečit vyšší daňové příjmy z provozování loterií a jiných podobných her, a to zefektivněním výběru daní, včetně zamezení daňových úniků z provozu nelegálních loterií a her na internetu. Kabinet chce také usilovat o dodatečné daňové příjmy z loterií a her na internetu, provozovanými jak českými, tak i zahraničními subjekty.

I když chce vláda kritéria pro přijetá eura dodržovat, zároveň její představitelé prohlásili, že vstup do eurozóny není prioritou této koalice. Například ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že přijetí společné evropské měny je možné nejdříve za šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám