Hlavní obsah

Útvar potírající praní špinavých peněz má nového šéfa

Novinky, pit
Praha

Novým ředitelem Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí, který se zaměřuje zejména na oblast boje proti praní špinavých peněz, financování terorismu a odhalování toků finančních prostředků spojených s korupčním jednáním, se stal Libor Kazda. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Dosavadní ředitel Milan Cícer požádal z rodinných důvodů o přeřazení na českobudějovické územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jak Zeman doplnil, cílem nového ředitele je další zefektivnění práce útvaru a zejména jeho spolupráce s dalšími státními orgány.

„Věřím, že pan Kazda svůj úkol zvládne. Je to zkušený vyšetřovatel, který pracoval u policie 17 let, a je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě. Věřím, že se pod jeho vedením také podaří více prohloubit spolupráci uvnitř resortu s celní a finanční správou a s policií," sdělil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babiš zároveň odmítl nařčení z toho, že by FAÚ mohl jakýmkoli způsobem svévolně nahlížet do bankovních účtů, jelikož útvar ministerstva nemá takovou kompetenci.

Činnost FAÚ spočívá především v příjmu, analýze a následném šetření podezřelých bankovních operací, které nahlásí povinné subjekty dané zákonem. To jsou například banky, finanční a pojišťovací instituce, úvěrové společnosti nebo směnárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám