Hlavní obsah

Tržby ve službách stále klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby ve službách se loni reálně v porovnání s rokem 2012 snížily o 0,9 procenta. Sektor služeb tak nadále klesá. Růst loni vykázaly pouze doprava a skladování, ubytování a stravování a administrativní a podpůrné činnosti. V posledním loňském čtvrtletí se po očištění o vliv pracovních dnů tržby zvýšily o 0,7 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby ve službách

Článek

Jak připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB, v plusu byly služby naposledy v roce 2008, tedy těsně před propuknutím recese české ekonomiky.

V sekci doprava a skladování se na růstu tržeb, který celkově činil 4,2 procenta, podílely především skladování a vedlejší činnosti v dopravě a objemově nejvýznamnější pozemní a potrubní doprava, uvedli statistici. Zvýšení vykázaly také letecká a vodní doprava, klesaly pouze poštovní a kurýrní činnosti.

„Na výsledcích je vidět, že služby napojené na průmysl a export loni zřetelně pocítily pozitivní obrat ekonomiky k růstu,” uvedl Dufek.

V administrativních a podpůrných činnostech se tržby zvýšily o 0,6 procenta. Nárůst o desetinu procenta zaznamenaly tržby v oboru ubytování, stravování a pohostinství. Nejvíce se propadly tržby v profesních, vědeckých a technických činnostech, které se loni meziročně snížily o 7,4 procenta. Klesaly rovněž v oblasti nemovitostí a v oboru informačních a komunikačních činností.

O zvýšení tržeb v závěrečném čtvrtletí roku se postaraly doprava a skladování společně s administrativními a podpůrnými činnostmi. V ubytování, stravování a pohostinství, které v rámci celého roku zaznamenalo růst, se tržby snížily o 0,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám