Hlavní obsah

V Česku se loni ubytovalo víc turistů, méně u nás ale nocovali

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V České republice se loni ubytovalo 13,9 miliónu turistů, což je o 1,6 procenta více v porovnání s rokem 2012. Počet jejich přenocování ale poklesl o 0,6 procenta, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Turistika v Česku

Článek

Zahraničních návštěvníků loni přijelo rekordních 7,3 miliónu, tedy o dvě procenta více, a jejich počet přenocování se zvýšil o procento. Domácích hostů sice přijelo o 1,2 procenta více, počet jejich přenocování se ovšem meziročně snížil o 2,4 procenta.

Jak uvedli statistici, průměrná doba přenocování se dlouhodobě zkracuje, což se projevilo i v loňském roce. Domácí i zahraniční hosté celkově strávili ve sledovaných ubytovacích zařízeních v průměru shodně necelé tři noci.

Regionálně se nejvíce zvýšil počet ubytovaných hostů v Olomouckém kraji (o 8,9 procenta), dále pak v Jihomoravském kraji (o 7,2 procenta) a Zlínském kraji (o 6,7 procenta). Nejvíce hostů meziročně ubylo na Plzeňsku (o 6,2 procenta).

V celkovém počtu přenocování byl nejvyšší nárůst zaznamenán u Jihomoravského kraje (o 7,8 procenta). „V šesti ze čtrnácti krajů meziročně hosté strávili více nocí než v roce 2012,“ informoval ČSÚ.

V samotném loňském čtvrtém kvartále přijelo do tuzemských ubytovacích zařízení 2,3 miliónu hostů, což je meziročně o 3,9 procenta více. Strávili v nich o 1,1 procenta více nocí.

Nejvíc přijelo Němců

Nejvíce zahraničních hostů dorazilo z Německa, druhou nejpočetnější skupinu tvořili Rusové, následováni na třetím místě Slováky.

Pokud jde o hlavní město Prahu, tu loni navštívilo 5,5 miliónu zahraničních i domácích turistů, což je v porovnání s rokem 2012 dvouprocentní nárůst. V meziročním srovnání strávili v metropoli o půl procenta nocí víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám