Hlavní obsah

ČNB s úrokovými sazbami nepohnula, v intervencích bude pokračovat

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Česká národní banka (ČNB) na čtvrtečním zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na historickém minimu 0,05 procenta. Centrální banka rovněž potvrdila, že v devizových intervencích proti koruně bude pokračovat. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova ČNB

Článek

„Vzhledem k tomu, že ČNB nemá ještě k dispozici klíčové údaje o inflaci za leden, které budou zveřejněny příští týden, cokoli jiného by bylo velkým překvapením,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Podle analytika Michala Kozuba se ČNB snaží podporovat ekonomiku a dostat ji z krize. „Přestože poslední data z reálné ekonomiky vypadají pozitivně, rozhodně ještě vyhráno není. Proto by zastavení těchto kroků nyní způsobilo ještě větší škody,“ sdělil Kozub.

Růst je podle Kozuba stále velmi křehký a není ničím zaručen. Ekonomika navíc pracuje daleko pod svým maximem, kam spadla v krizi. „Ekonomika se musí zotavit a spotřebitelská poptávka musí získat na síle,“ doplnil Kozub.

Podle dřívějších prohlášení chce centrální banka držet korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR nejméně rok a půl.

Beze změny ponechala své úrokové sazby Evropská centrální banka. V rozhodnutí ji nezviklal ani obnovený pokles inflace v eurozóně. Základní úroková sazba tak zůstala na rekordním minimu 0,25 procenta.

Reklama

Související články

Oslabení koruny podle analytiků zafungovalo

Listopadová intervence České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se v prosinci podle analytiků promítla do vysokého růstu vývozu i dovozu. Jak...

Výběr článků

Načítám