Hlavní obsah

S Rusnokem se kvalita rady ČNB zhorší, míní Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus ve středu v České televizi komentoval jmenování Jiřího Rusnoka členem rady České národní banky (ČNB). Podle jeho názoru měla dostat šanci na druhé funkční období Eva Zamrazilová, protože je lepší ekonomkou než Rusnok.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus ve čtvrtek 9. ledna představil novou knihu Korupce: Ekonomie vs. mýty.

Článek

Právě Zamrazilovou Rusnok v radě střídá, šestileté první funkční období jí vyprší na konci února.

"Já jsem jmenoval jeho předchůdkyni Evu Zamrazilovou, ona je kvalitnější ekonomkou než pan Rusnok. Já to tedy považuji za zhoršení,” řekl v ČT.

Klaus místo v radě pro Rusnoka přesto nepovažuje za trafiku. Připomněl, že jde o bývalého ministra financí, dlouho pracoval v bankovnictví, byl premiérem, neměl by proto „zůstat nezaměstnaný někde na ulici”. Mluvit o trafice je prý laciné a do odborné debaty to nepatří. Hned nato vyzvedl kvality Zamrazilové.

Rusnok byl jmenován členem bankovní rady ČNBVideo: Novinky

Další členové rady se budou měnit až v roce 2016, kdy vyprší mandát například současnému guvernérovi Miroslavu Singerovi.

Klaus opět kritizoval i podzimní zásah ČNB proti silné koruně. Podle něj deflace, jejíž hrozbou centrální banka argumentovala, nehrozí. Pochybuje i o dlouhodobých přínosech tohoto kroku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám