Hlavní obsah

Pracovníci londýnského metra stávkují. Hanebné, soudí Cameron

Zaměstnanci londýnského metra v úterý večer kvůli chystanému rušení několika stovek pracovních míst vstoupili do dvoudenní stávky. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC, podle které bude podzemní dráha až do pátečního rána jezdit v omezeném režimu. Britský premiér David Cameron označil stávku za hanebnou.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Stávka v londýnském metru. Fotografie z prosince 2011.

Článek

Členové odborů RMT a TSSA zahájili stávku ve 21.00 místního času (22.00 SEČ). Protestem chtějí přinutit londýnský dopravní podnik TfL, aby upustil od záměru uzavřít veškeré prodejny lístků a zrušit 950 pracovních míst. TfL opatření zdůvodňuje modernizací a potřebou úspor, které mají činit 50 miliónů liber ročně (takřka 1,7 miliardy korun).

Cameron na Twitteru napsal, že "hanebná stávka bude znamenat utrpení pro milióny Londýňanů". Odbory RMT na oplátku uvedly, že premiér by měl připomenout starostovi Londýna Borisi Johnsonovi předvolební slib, že se prodejny lístků zavírat nebudou.

Proti stávce se stavěl vedle Camerona i šéf labouristické opozice Ed Miliband. Ten vyslovil "hluboké politování" nad tím, že se neuskutečnila žádná schůze s londýnským starostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám