Hlavní obsah

Inspekce stopla prodej máku s vysokým obsahem morfinu

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila laboratorní kontrolou 24 šarží máku, že u dvou z nich přesahují hodnoty opiového alkaloidu morfinu limit. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že inspekce jejich prodej zakázala.

Článek

Stopku dostaly i další tři šarže, které vykazovaly jakostní závady a prodejci je rovněž museli stáhnout z pultů. Důvodem byly nepříjemná a hořká chuť, objevené nečistoty nebo nepřirozeně zbarvená semena. Z 24 kontrolovaných šarží jich 23 pocházelo z tuzemska, jedna šarže byla původem z Maďarska.

„Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu,“ vysvětlil Kopřiva.

Vzorky s nadměrným množstvím morfinu pocházely od společností Encinger z Bratislavy a Essa z Českých Budějovic. Limit morfinu stanovený ministerstvem zdravotnictví pro potravinářský mák nesmí přesáhnout 43 miligramů za kilogram.

Mák od firmy Encinger, který inspektoři odebrali v prodejně společnosti Ahold Czech Republic v Jindřichově Hradci, obsahoval 78,8 miligramu. Původem maďarský mák od společnosti Essa odebraný v Jednotě, spotřební družstvo Plasy, v Kralovicích obsahoval 88,1 miligramu na kilogram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám