Hlavní obsah

Internet v Česku přináší ekonomice 350 miliard

Praha

Internet přináší tuzemskému hospodářství zhruba 350 miliard ročně. Ekonomika na počítačových sítích totiž vytváří 2,7 až 3,2 procenta českého HDP. Internet se ale promítá i v dalších odvětvích v odhadované výši až 9,5 procenta HDP. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EEIP zpracované pro Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR).

Foto: Profimedia.cz

Internet v práci používá podle studie 34 procent zaměstnanců.

Článek

„Studie jasně ukazuje, že internet je příležitost pro všechny a že českému hospodářství přináší mnoho pozitivních efektů. Věříme, že zjištěná fakta probudí v zástupcích státu větší chuť zaměřit se na další rozvoj této klíčové a perspektivní oblasti ekonomiky,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

V České republice vzrostl poměr obratu podniků v sektoru elektronického podnikání na celkovém obratu firem z šesti procent v roce 2004 na 24 procent přede dvěma lety, zatímco v EU za stejné období vzrostl z devíti na 15 procent.

Odborníci na informační technologie (IT) tvořili v roce 2011 podíl přibližně 2,5 procenta na celkové zaměstnanosti, přičemž největší část představovali technici provozu a uživatelské podpory (57,1 procenta) následováni analytiky a vývojáři softwaru a počítačových aplikací (34,2 procenta).

Multiplikačním efektem v dalších odvětvích vytvořila internetová ekonomika 316 500 pracovních míst a na celkové zaměstnanosti v ČR se podílí 6,3 procenta. Internet v práci používá 34 procent zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám