Hlavní obsah

Rusnok zasedne do bankovní rady ČNB, ve středu ho jmenuje Zeman

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu bývalého premiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka členem bankovní rady České národní banky (ČNB). Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a bývalý předseda vlády Jiří Rusnok.

Článek

Rusnok vystřídá dosavadní členku bankovní rady Evu Zamrazilovou, které šestileté funkční období končí na konci února.

Bankovní rada se skládá ze sedmi členů, a to z guvernéra, dvou viceguvernérů a čtyř členů. Základní funkční období je šestileté a její členové nemohou vykonávat funkci více než dvakrát po sobě.

Další změna v radě je možná v červenci 2016, kdy končí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi.

Rusnok zastával od léta do konce ledna post premiéra prozatímní vlády. Předtím byl šéfem ING penzijního fondu, dříve vykonával i funkce ministra financí a ministra průmyslu a obchodu.

Oslabení koruny vyvolalo kritiku

Na ČNB se v současné době snáší kritika části ekonomů i politiků kvůli devizovým intervencím, ke kterým centrální banka přistoupila počátkem loňského listopadu s cílem oslabit korunu, a zamezit tak hrozící deflaci. Slabá koruna by na hodnotách kolem 27 korun za euro měla podle guvernéra Singera setrvat minimálně rok a půl.

Rusnok, na rozdíl například od prezidenta Zemana, krok ČNB hájil. Podle něj intervence tuzemské ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám