Hlavní obsah

V Česku loni vzniklo nejvíc firem za poslední tři roky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V roce 2013 vzniklo v České republice 22 845 nových firem. Toto číslo je nejvyšší za poslední tři roky. Celkový počet společností v Česku přesáhl 391 000 a v meziročním srovnání narostl o téměř sedm procent. Nejvíce firem dlouhodobě vzniká v Praze. Informace přinesla poradenská společnost Bisnode.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšený zájem o zakládání nových společností signalizuje stabilizaci a postupné oživování tuzemské ekonomiky, stejně jako chuť podnikatelů investovat do nových projektů s vidinou vyšších zisků,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Do základního kapitálu v roce 2013 podnikatelé investovali více než 25 miliard korun, z toho 57 procent do akciových společností. „Nicméně loni pokračoval výrazný pokles zájmu o akciové společnosti, což souvisí se zákazem anonymních akcií,“ dodala Štěpánová.

Ke konci loňského roku Bisnode ve svých databázích evidoval 391 552 firem, z toho 25 120 (6,4 procenta) akciových společností a 366 432 (93,6 procenta) společností s ručením omezeným. V průběhu loňského roku zaniklo celkem 4 564 firem.

Praha jasně v čele

„Za posledních sedm let, kdy Bisnode tyto statistiky detailně sleduje, v České republice přibylo více než 107 000 firem. Z pohledu procentuálního meziročního přírůstku společností na našem trhu loni přibylo nejvíce firem za posledních pět let a dynamika se blíží předkrizovému období,“ připomněla Štěpánová.

Podle analytičky to souvisí, stejně jako v případě zakládání nových podnikatelských subjektů, s oživováním tuzemské ekonomiky a s chutí podnikatelů rozvíjet nové aktivity.

Téměř polovina firem, které byly zaregistrovány v loňském roce, vznikla v Praze (11 155). Následovaly Jihomoravský (2287) a Moravskoslezský kraj (1430). Nejméně firem v roce 2013 vzniklo v Karlovarském kraji (258), na Vysočině (310) a v Libereckém kraji (313).

Reklama

Výběr článků

Načítám