Hlavní obsah

Hutníkům z Třineckých železáren poroste základní plat

Právo, Jiří Tomaškovič, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

O 200 korun poroste v letošním roce tarifní plat zaměstnancům Třineckých železáren (TŽ). Vyplývá to z dohody odborářů s vedením firmy o dodatcích kolektivní smlouvy, které obě strany podepsaly v pondělí ráno. S navýšeným výdělkem mohou hutníci počítat již ve výplatě za leden.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ze surového železa se v Třinci vyrábí ocel a z ní třeba drát či kolejnice.

Článek

„Nárůst pevné složky byla jedna z našich priorit, což se podařilo,“ uvedl František Ligocki, předseda odborového svazu KOVO v TŽ. Dohoda počítá mimo jiné s nárůstem výdělku o 1,7 procenta a při splnění plánovaného hospodářského výsledku o další 2,3 procenta.

„Kolektivní smlouva je dojednána do roku 2015. Vyjednávání se vedlo hlavně o dodatcích zaručujících zaměstnancům růst mezd,“ doplnil ředitel pro personalistiku a administrativu Ivo Žižka s tím, že zaměstnancům byly navýšeny také částky na mimořádné benefity průměrně z 2000 na 3000 korun. Hutníci je využívají například na rekondiční pobyty, sportovní aktivity či nákup výrobků z produkce TŽ.

Železárny zaměstnávají přes 6000 lidí, skupina Třinecké železárny – Moravia Steel má téměř 15 000 zaměstnanců. TŽ letos plánují v rámci generační výměny přijmout asi 150 pracovníků a asi 20 lidí v rámci nástupní praxe pro absolventy vysokých škol. V rámci dceřiných firem lze hovořit o každoročním přijetí dalších zhruba 100 lidí.

Vyšší objem investic

Hutní společnost hodlá letos oproti roku 2013 zdvojnásobit objem investic. Dohromady chce za modernizaci svých provozů utratit 3,8 miliardy korun. „Připravujeme dvě velké investiční akce – loupací a zušlechťovací linku, která začne od 30. června nabíhat, a modernizaci kontidrátové tratě. Její spuštění je přichystáno na září 2014, kdy bude odstavena stávající kontidrátová trať a nahrazena novým redukčním a kalibračním blokem,“ uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Výstavba loupací a zušlechťovací linky bude stát zhruba 700 miliónů korun. U této investice jde především o zlepšení povrchových vlastností tyčové oceli, která patří k nejprodávanějším výrobkům společnosti. Rovněž modernizace kontidrátové trati bude stát přibližně 700 miliónů korun. Železárny díky ní zvýší svou konkurenceschopnost, termomechanické válcování drátu totiž zlepší jeho vlastnosti.

Na některých investicích začali v ocelárně pracovat již loni. Koncem roku například v TŽ spustili foukání prachového uhlí do vysoké pece. „Momentálně jsme ve fázi náběhu a postupně zvyšujeme objem uhlí tak, abychom se v březnu dostali na plánované výkony 120 kilogramů prachového uhlí na tunu vyrobeného surového železa. Probíhá také akce odprášení odléváren vysokých pecí. Odlévárna vysoké pece č. 4 bude zprovozněna v únoru,“ doplnil Czudek.

TŽ loni vyrobily přes 2,5 miliónu tun oceli, což je nejvíce v Česku a zhruba stejně jako o rok dříve. V roce 2012 dosáhly zisku 793 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám