Hlavní obsah

Podmínky v tuzemském průmyslu jsou nejlepší za více než dva roky

Novinky, pit
Praha

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v Česku za leden zlepšily na nejlepší hodnotu od května 2011. Index nákupních manažerů (PMI) vzrostl na 55,9 bodu oproti prosincové hodnotě 54,7 bodu. Informovala o tom společnost Markit Economics.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předěl mezi růstem a poklesem aktivity představuje hranice 50 bodů.

Jak připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, český PMI index následoval svůj německý protějšek, který vzrostl v lednu o dva body na 56,3 bodu. „Česká ekonomika tažená německou ekonomikou pokračuje v oživování,“ uvedl Franče.

Na oživení se podílí především nové objednávky ze zahraničí. Růst nových zakázek ze zahraničí je nejrychlejší za posledních 43 měsíců. Mimo nové zakázky rostla produkce a zaměstnanost, naopak klesaly zásoby. Růst cen vstupů zůstal i v lednu vysoký kvůli koruně oslabené devizovými intervencemi.

„Celkově výsledek lednového PMI indexu potvrzuje předpoklad pokračujícího oživování české ekonomiky, které je urychleno devizovými intervencemi České národní banky,“ sdělil Franče. Ty se podle něj letos budou pozitivně promítat do poptávky po českých výrobcích v zahraničí.

Franče předpokládá, že česká ekonomiky by měla letos vykázat růst 2,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám