Hlavní obsah

Pošty by se rušit neměly, míní ministr Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec se bude snažit, aby se nerušily pobočky České pošty. Podle něj je pošta pro mnohé lidi spolu s policií právě tím hlavním symbolem státu. Pošta by podle Chovance měla zůstat státním podnikem, řekl v neděli v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Uvedl, že pošta je spíše politickým tématem, protože v současné době nemá velké problémy, otázkou je ale její budoucnost.

Podle něj by se žádné radikální změny dělat neměly. Neosvědčil se tzv. virtuální pošťák, ale příliš není ani pro systém franšízy. „To co se děje dnes, že je pošta jarmark, je věc, kterou bych chtěl omezit,” uvedl ministr vnitra. Narážel tak na to, že pošty nabízejí další sortiment kromě klasických poštovních služeb.

To by chtěl omezit, současně by si ale přál, aby se role pošty zvětšovala. Domnívá se, že by lidé například měli mít možnost nahlížet přes Czech point do registru vozidel.

Spolupráce s bankami

Víc peněz by v budoucnu měla pošta generovat z jiných činností. Mezi jinými Chovanec zmínil třeba takzvanou účtenkovou loterii. Větší výdělek by mohl plynout i ze spolupráce s bankami.

V roce 2017 totiž skončí smlouva s ČSOB, která pod značkou Poštovní spořitelna provozuje na poštovních pobočkách vlastní banku. Spolupráce s ČSOB přináší poště podle Chovance zhruba 1,5 miliardy korun ročně. Ministr předpokládá, že z otevřené soutěže by měla vzejít pro poštu výhodnější smlouva.

Bývalý ministr vnitra Radek John v ČT uvedl, že smlouva s ČSOB byla za vlády ČSSD vyjednána s „extrémně” nevýhodnými podmínkami. „Za něco tak exkluzivního, že má jedna banka tolik tisíc poboček, se platí málo,” uvedl. Smlouvu ale podle něj nelze vypovědět.

Pošta provozuje zhruba 3200 poboček. Poštovní spořitelna s více než dvěma milióny klientů má díky České poště nejhustší síť obchodních míst v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám