Hlavní obsah

Export Prazdroje byl loni rekordní, celkově ale prodeje klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plzeňský Prazdroj prodal loni v Česku a na zhruba 50 zahraničních trzích téměř 9,7 miliónu hektolitrů piva. Meziročně jde o dvouprocentní pokles. Největší český pivovar ale loni zaznamenal historicky rekordní export, a to 1,114 miliónu hektolitrů piva, meziročně o pět procent vyšší. Řekl to generální ředitel Paolo Lanzarotti.

Článek

Konkrétní prodej piva na domácím trhu pivovarská skupina neuvedla, předloni to bylo 6,8 miliónu hektolitrů. V celkových loňských prodejích 9,7 miliónu hektolitrů je zahrnuta také licenční výroba piva v zahraničí, která se v minulých letech pohybovala kolem dvou miliónů hektolitrů piva ročně.

V ČR se podle ředitele dařilo prémiovým značkám, hlavně Pilsner Urquell. Celkově vzrostly meziročně o jedno procento. Díky pokračujícímu trendu zdravého životního stylu rostl také zájem o nealkoholické pivo Birell, které už se na celkové produkci pivovaru podílelo téměř pěti procenty. Podle Lanzarottiho by se měl trh nealkoholického piva v příštích deseti letech až zdvojnásobit. Úspěšně si vedla také novinka Kingswood Cider, částečně zkvašený jablečný mošt.

Celková loňská výroba piva v ČR by měla být podle odhadů pivovarských odborníků meziročně zhruba o dvě procenta nižší.

Za tři loňská čtvrtletí navařily pivovary podle odhadů jejich svazu o téměř tři procenta méně piva než ve stejném období předloňského roku. Podle Prazdroje prodej negativně ovlivnily hlavně studené jarní měsíce a červnové povodně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám