Hlavní obsah

Banky vloni poskytly úvěry za rekordních 149 miliard

– Praha

Banky v Česku v loňském roce poskytly občanům 92 600 hypotečních úvěrů za rekordních 149,3 miliardy korun. Meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů dosáhl téměř 23 procent, vyplývá ze statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vedle rekordních objemů byly rekordně nízké i úrokové sazby, které si v roce 2013 sáhly na své historické dno. V celkové produkci se proti minulým letům podepsal trend refinancování, který podle našich odhadů tvořil třetinu celkové produkce. Přesto je však zřetelný nárůst nových obchodů,“ komentoval již dříve loňské výsledky generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Úrokové sazby byly nejníže vloni v červenci, kdy klesly podle ukazatele Hypoindex na průměrných 2,95 procenta. Následně mírně rostly a v prosinci činila průměrná úroveň 3,09 procenta.

Celkově loni hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům přes 94 400 hypoték za 176,6 miliardy korun. To je meziroční nárůst co do počtu o 26 procent a v objemu o 21 procent.

V roce 2012 banky poskytly občanům 73 600 hypotečních úvěrů za 121,6 miliardy korun, což byl meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 2,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám