Hlavní obsah

Firma bránila zaměstnancům v odpočinku. Půlmiliónová pokuta platí, potvrdil soud

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský krajský soud ve čtvrtek potvrdil půlmiliónovou pokutu pro firmu Foxcoon CZ. Sankci udělil už v roce 2011 za to, že výrobce počítačů neposkytl svým zahraničním dělníkům dostatečný odpočinek.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zaměstnanci v továrně Foxconn, ilustrační foto

Článek

Firma se odvolala, soud na konci minulého roku verdikt inspektorátu potvrdil. Rozsudek je pravomocný, firma se ale ještě bude bránit u Nejvyššího soudu.

„V projednávané věci nebylo mezi účastníky řízení sporu o tom, že se žalobkyně dopustila vytýkaného správního deliktu, tedy že zaměstnancům nerozvrhla pracovní dobu tak, aby měli zákonem stanovený odpočinek v týdnu. Jediným a zásadním žalobním bodem žalobkyně byla nepřiměřenost výše uložené pokuty,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Zdůraznila, že smyslem zákonem stanoveného odpočinku v týdnu je zajistit dostatečný čas pro regeneraci fyzických i psychických sil zaměstnanců.

„Dny nepřetržitého odpočinku v týdnu jsou určeny k tomu, aby se zaměstnanci zotavili, a je povinností zaměstnavatele, aby takový nepřetržitý odpočinek zajistil,“ řekla.

Pokuta je přiměřená

Pokud jde o pokutu, z jejího charakteru vyplývá, že má být individuální a přiměřená a že musí reflektovat i majetkové poměry potrestaného.

„V daném případě se u žalobkyně jednalo o protiprávní jednání, za které jí již jednou byla uložena sankce ve výši 30 tisíc korun. Pokuta uložená při předchozí kontrole se tedy zcela minula účinkem a je logické, že v nyní projednávaném případě byla uložena pokuta podstatně vyšší,“ dodala mluvčí s tím, že firma má základní kapitál ve výši bezmála tři miliardy korun, tedy půlmiliónová pokuta je zcela přiměřená.

Problémy s pracovními podmínkami měl Foxconn i mimo ČR. Kritiky se dočkal například loni v říjnu poté, co se na veřejnost dostaly informace o podmínkách v čínských továrnách, kde vyrábí pro společnost Apple.

Foxconn je největším smluvním výrobcem mobilů na světě, pracuje pro něj milión lidí. V Česku působí od roku 2000 a v továrnách v Pardubicích a Kutné Hoře zaměstnává 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám