Hlavní obsah

Protesty letových dispečerů v Evropě pokračují, Praha problémy nehlásí

Paříž/Praha

V Evropě během čtvrtka vrcholí stávka letových dispečerů, kteří protestují proti plánům na změny v organizaci vzdušného prostoru. Největší problémy mohou patrně očekávat cestující ve směru z Francie a do této země, neboť trojice hlavních pařížských letišť odbaví asi o pětinu méně letů. Pražské letiště v této souvislosti potíže neregistruje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řízení letového provozu na pražské Ruzyni

Článek

„Jeden let do Paříže měl ráno půlhodinové zpoždění, jinak probíhá vše podle plánu,“ sdělila Novinkám mluvčí Letiště Václava Havla Praha Eva Krejčí.

Francouzský úřad pro civilní letectví vyzval aerolinky, aby na čtvrteční den o dvacet procent snížily své lety na pařížská letiště Charlese de Gaullea, Orly a Beauvais. Internetový portál letišť, která francouzskou metropoli obsluhují, cestujícím doporučuje, aby si před cestou ověřili, zda byl omezen i jejich let.

Do stávky, která oficiálně skončí v pátek v 6.00 SEČ, se zapojili i čeští dispečeři. Ti, podobně jako jejich kolegové v Maďarsku, Rakousku, Portugalsku a Řecku, chtějí během protestu poskytovat jen základní služby. Letadla například budou využívat jen předem určené dráhy, což jim neumožní vyrovnávat případná zpoždění.

Ve středu již stávka postihla řadu zemí, mimo jiné Itálii, Portugalsko a Francii. Francouzský dopravce Air France chce odbavit všechny dálkové lety, výpadky a komplikace očekává zejména na krátkých a středních trasách. Několik letů zrušila také německá Lufthansa a nízkonákladové aerolinky easyJet.

Protesty dispečerů jsou zaměřeny proti plánu Evropské komise na sjednocení vzdušného prostoru nad Evropskou unií. Záměr komise by měl zkrátit letové vzdálenosti a ušetřit evropským aerolinkám ročně miliardy eur. Odbory v tom ale vidí bezpečnostní rizika a rovněž se obávají rušení pracovních míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám