Hlavní obsah

Výroba masa v Česku loni klesla, ceny naopak stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V loňském roce bylo v Česku vyrobeno 447 525 tun masa v jateční hmotnosti, což je o 2,4 procenta méně v porovnání s rokem 2012. Produkce vzrostla pouze u skopového. Nákup mléka se oproti roku 2012 snížil o 2,6 procenta, když loni dosáhl 2,3195 miliardy litrů. Naopak ceny zemědělských výrobců rostly, nejvíc u drůbeže a mléka, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj výroby vepřového a hovězího masa

Článek

Vepřového masa se loni vyprodukovalo 234 273 tun, což znamená meziroční pokles o 2,3 procenta. Hovězího a telecího masa se vyrobilo 64 825 tun, o 1,4 procenta méně než v roce 2012. O 2,9 procenta klesla produkce drůbežího masa, v roce 2013 dosáhla 148 174 tun.

Naopak o 6,2 procenta na 176 tun se zvýšila výroba skopového masa, z toho bylo 127 tun jehněčího. Koňského masa se vyrobilo 74 tun a kozího pouhé čtyři tuny. U posledně jmenovaného druhu masa to znamená meziroční pokles o 33,9 procenta.

Zemědělští výrobci však v roce 2013 prodávali maso dráž než o rok dříve. Nejvíce vzrostla cena jatečné drůbeže, o 7,1 procenta. O 2,6 procenta se zvýšila cena jatečných prasat a o 0,5 procenta cena jatečného skotu.

O 7,8 procenta podražilo mléko, které se v jakostní třídě Q průměrně prodávalo za 8,40 koruny za litr. Z lednového minima 7,90 Kč/l se jeho cena vyšplhala na prosincové maximum 9,37 Kč/l.

V samotném čtvrtém čtvrtletí roku 2013 bylo vyrobeno 113 911 tun masa, což znamená meziroční pokles o 4,2 procenta. Nákup mléka se snížil o 1,3 procenta na 557,605 miliónu litrů, přičemž se jeho cena ve srovnání se čtvrtým kvartálem 2012 zvýšila o 19,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám