Hlavní obsah

Letoví dispečeři v Evropě spustili stávku, ruší se lety

Brusel

V Evropské unii začaly ve středu stávky letových dispečerů proti plánům na změny v organizaci vzdušného prostoru. Jak uvedla agentura AFP, v Portugalsku už protesty vedly ke zrušení zhruba 20 letů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řízení letového provozu na ruzyňském letišti

Článek

Odpoledne se do protestů zapojí také například italští dispečeři. Největší problémy se očekávají ve Francii, kde chtějí dispečeři stávkovat od středečního večera až do pátečního rána.

Protesty dispečerů jsou zaměřeny proti plánu Evropské komise na sjednocení vzdušného prostoru nad Evropskou unií. Záměr komise by měl zkrátit letové vzdálenosti a ušetřit evropským aerolinkám ročně miliardy eur. Odbory v tom ale vidí bezpečnostní rizika a rovněž se obávají rušení pracovních míst.

Do protestů by se během středy a čtvrtka měli zapojit dispečeři z celkem 11 evropských zemí, včetně České republiky a Slovenska. Čeští dispečeři plánují protesty na čtvrtek od 07.00 do 19.00 SEČ. Během této doby budou provoz nad Českou republikou řídit pouze po předem určených drahách, což například zpožděným letadlům neumožní nahnat čas během letu.

Praha zpoždění neočekává

„Provozu na pražském letišti se stávky evropských letových dispečerů nijak nedotknou,“ uvedla Eva Krejčí, mluvčí Letiště Václava Havla. V podobném duchu se vyjádřil i mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. „Neočekáváme nějaký výrazný dopad na tuzemský letový provoz,“ sdělil Novinkám. Důvodem jsou podle Klímy i kapacitní možnosti a uspořádání tuzemského vzdušného prostoru. Cestující by tak měli být nějakého výrazného nárůstu zpoždění ušetřeni.

Letoví dispečeři v sousedním Německu se k protestním akcím sice nepřipojí, tamní letecké společnosti ale počítají s dopady stávek na provoz. Největší německé aerolinky Lufthansa už zrušily některé plánované lety a dvojka na německém trhu AirBerlin očekává zpoždění na části svých středečních a čtvrtečních linek.

Reklama

Výběr článků

Načítám