Hlavní obsah

Leteckou dopravu nad Evropou omezí protesty dispečerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Plánované stávky letových dispečerů v řadě evropských zemí včetně České republiky mohou v příštích dnech způsobit komplikace cestujícím, kteří budou chtít využít tento druh přepravy. Problémy se dají očekávat zejména ve Francii. Informaci přinesla Evropská organizace pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Protesty jsou zaměřeny proti plánu Evropské komise na sjednocení vzdušného prostoru nad Evropskou unií. Záměr Evropské komise by měl zkrátit letové vzdálenosti a ušetřit evropským aerolinkám ročně miliardy eur. Odbory v tom ale vidí bezpečnostní rizika a obávají se rušení pracovních míst.

Ve Francii chtějí odboráři přerušit práci od středy 19.00 SEČ do pátku 06.00 SEČ. Kratší stávky chystají ve středu a ve čtvrtek rovněž dispečeři v Itálii, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Maďarsku, Slovinsku, na Kypru, na Maltě a na Slovensku.

Čeští dispečeři plánují protesty na čtvrtek od 07.00 do 19.00 SEČ. Během této doby budou provoz nad Českou republikou řídit pouze po předem určených drahách, což například zpožděným letadlům neumožní nahnat čas během letu.

Mluvčí Eurocontrolu uvedl, že přesné dopady protestů na leteckou přepravu nelze odhadnout. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom dopady zmírnili,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám