Hlavní obsah

Budoucí ministr odvolá šéfa ŘSD, do funkce vrátí vyhozenou Pošvářovou

– Praha • Aktualizováno

Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Na ŘSD plánuje Prachař také další změny, uvedl v České televizi. Na ŘSD by se naopak měla vrátit nedávno odvolaná šéfka úseku kontroly kvality staveb Miloslava Pošvářová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Antonín Prachař

Článek

„V této chvíli si myslím, že pan Kočica nebude na ŘSD pracovat," řekl Prachař a vzápětí potvrdil, že Kočicu odvolá. S odvoláním nehodlá čekat na výsledky auditu, který chce nechat na ŘSD provést. Na jeho základě hodlá v ŘSD provést změny, které by zajistily lepší funkčnost ředitelství. Uvedl, že je možné, že činnosti ŘSD budou jinak členěny. Kočica vede ŘSD od loňského října, do funkce ho dosadil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Pokud jde o odvolání Pošvářové v polovině ledna, bylo podle Prachaře nešťastné a je za hranou zákoníku práce. Pošvářová má podle budoucího ministra pokračovat v započatých soudních sporech, které ŘSD vede s konsorciem firem vedených stavební společností Eurovia CS.

"Paní Pošvářová má určitě své místo na Ředitelství silnic a dálnic," řekl Prachař s tím, že odvolaná ředitelka je uznávanou odbornicí na posuzování konstrukcí mostů a vozovek a má zásluhy rovněž v oblasti přípravy soudních sporů státu se zhotoviteli.

Výsledky několika rozhodčích soudů budou známé v průběhu února. Pošvářová se na ŘSD má vrátit s tím, aby tyto záležitosti dotáhla do vítězného konce pro stát, dodal nastupující šéf dopravního resortu.

„Ať odejde Kočica, jinak se nevrátím”

Pošvářovou na hodinu odvolal současný generální ředitel ŘSD Pavel Kočica kvůli tomu, že nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontroly vrtů na zvlněné dálnici D47. Tyto dokumenty odvolaná ředitelka odmítla předat s tím, že jde o dílčí výsledky expertiz, které mají sloužit jako důkazy v probíhajících sporech státu se stavebními firmami. Jejich rozšířením v rámci státní organizace podle Pošvářové hrozilo, že by byly vyneseny mimo ŘSD a dostaly se do rukou firmám, se kterými je ředitelství ve sporu.

Pošvářová svůj návrat podmiňuje odchodem generálního ředitele Kočici a dalších členů vedení ŘSD, jako jsou ředitelé úseků výstavby, provozního úseku nebo úseku vnitřního auditu. Prachař uvedl, že vedoucí úseků na ŘSD chce nejprve prověřit.

Propuštění Pošvářové vyvolalo v médiích vlnu reakcí. Za odvolanou ředitelku se například postavila občanská společnost Vraťte nám stát a někteří poslanci rodící se koalice. Výroky Pošvářové v médiích naopak kritizovaly odbory v ŘSD. Ty se ohradily zejména proti výrokům poukazujícím na údajnou korupci v rámci organizace a nízkou odbornou úroveň zaměstnanců ŘSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám