Hlavní obsah

Ostravané bujaře slavili Vánoce a silvestra, popeláři nestíhají ani koncem ledna

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Velmi bujaře slavili Ostravané silvestra a vánoční svátky, protože kontejnery na sklo jsou stále totálně přeplněné. Popeláři je ani v lednu nestihli vyvézt, lidé tak na některých místech musejí skleněné lahve skládat kolem popelnic. To se ale nesmí, vytváří se tak černá skládka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ostravský magistrát Právo informoval o tom, že již se společností OZO Ostrava, která má odvoz a zpracování odpadu ve městě na starost, dohodl opatření, aby se abnormální situace rychle vyřešila a už se neopakovala.

„Problém trval od Vánoc až do tohoto týdne. Navíc nás naštvalo, že přišli pracovníci technických služeb a všechny lahve naházeli do normálních kontejnerů. Má vůbec cenu třídit?“ zlobí se Martina Haroníková, která bydlí na sídlišti v Ostravě-Bělském lese. Písemně se proto dotazovala u firmy OZO, kdy se kontejnery vyvezou.

Firma jí suše odpověděla, že s ní má město smlouvu na vývoz skla jen jedenkrát za měsíc. „Slíbili mi ale, že to během týdne vyřeší a kontejner vyvezou. Musím říci, že to bylo hned další den v pořádku,“ dodala.

Během svátků se více konzumuje

„Během svátků prostě více konzumujeme, a tak je v lednu skla v kontejnerech výrazně více. Ale po těchto svátcích je skla ve srovnání s minulými lety neobvyklé množství. Celková čísla budeme mít ale až na konci ledna. Buď se o těchto svátcích tolik konzumovalo, nebo natolik stouplo uvědomění občanů v oblasti třídění odpadu,“ reagovala mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová.

Upozornila, že i s nasazením mimořádné svozové techniky zůstanou v některých lokalitách kontejnery přeplněny déle. „Oblast Ostravy-Jihu je na řadě tento týden,“ řekla Karasová. Podle ní v průběhu roku není problém s četností svozu skla a s kapacitou nádob. „Proto má město nastavený režim svozu nádob jedenkrát za měsíc.“

Město Ostrava zjednalo nápravu

Podle ostravské mluvčí Andrey Vojkovské se však už město s OZO domluvilo na nových opatřeních, aby se podobná situace neopakovala. „Během letošních svátků a na přelomu roku přidáme jeden svoz navíc. Pokud to nebude stačit, budeme reagovat podle situace,“ upozornila Vojkovská.

Za letošním zvýšeným nahromaděním skleněného odpadu nejsou jen domácnosti, ale také restaurace, které v tomto období vyklízejí skladové prostory.

Mluvčí OZO upozornila, že skládání skla kolem přeplněných nádob lidé vytvářejí černou skládku. „Vyhláška uvádí, že odpad patří do nádob, nikoli vedle nich,“ uvedla Karasová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám