Hlavní obsah

Zaměstnanci budou zase v dozorčích radách, notoval si Mládek s odboráři

Praha

Vláda novelou obnoví povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách firem. Dohodl se na tom kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek s odbory. Z nového občanského zákoníku, který začal v lednu platit, totiž tato povinnost zmizela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Mládek

Článek

„Stojíme o to, aby se zástupci zaměstnanců vrátili zpět jako povinná část dozorčích rad v počtu 30 procent,“ sdělil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Stát by se tak mohlo při novelizaci občanského zákoníku a zákona o korporacích. To potvrdil i Mládek. Podle něj se koalice shodla na tom, že komplexní novelu občanského zákoníku připraví zhruba do roka.

Zástupci průmyslových odborů ve středu Mládkovi nabídli spolupráci, své znalosti a zkušenosti. Diskutovali také o problémech s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců, situaci kolem dolů na Ostravsku a Karvinsku či prolomení těžebních limitů, což jsou odbory připraveny podpořit.

Mládek dále uvedl, že se s odbory dohodl na vzájemné komunikaci. Pokud bude ministr navštěvovat podniky, bude chtít mluvit i s odboráři. „Pokud by byl podnik, kde nejsou, budu se zamýšlet, jestli tam vůbec mám jet,“ poznamenal budoucí ministr.

V oblasti prolomení limitů těžby chce Mládek najít kompromis. Zabývat se chce i situací na Ostravsku. „Je předpoklad, že by několik členů vlády vedených premiérem navštívilo Ostravsko jako jednu z prvních vnitrostátních cest,“ nechal se slyšet Mládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám