Hlavní obsah

Soud poslal k ledu žalobu Británie ohledně omezení spekulací s akciemi

– Brusel

Evropský soudní dvůr zamítl žalobu Velké Británie namířenou proti legislativě, která v Evropské unii omezuje takzvaný short-selling, tedy spekulace na pokles cen akcií. Británie napadla část legislativy, která Evropskému úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA) dává právo zakázat short-selling v jakékoli členské zemi EU v případě, že se akciové trhy dostanou do krize.

Článek

Podle soudního rozhodnutí je však tato pravomoc v souladu s pravidly EU.

Zamítnutí žaloby je ranou pro snahu Británie omezit rozsah regulace finančního sektoru, kterou prosazuje Brusel, napsala agentura Reuters. Britský ministr financí George Osborne minulý týden pohrozil odchodem Británie z Evropské unie, která se podle něj musí zreformovat.

Short-selling podle kritiků způsobuje velkou vrtkavost akciových trhů a ohrožuje stabilitu finančního systému. EU zavedla pravidla pro regulaci short-sellingu v roce 2012 a ve stejném roce podala Británie žalobu. Česká republika se ke stanovisku Británie v únoru 2012 na zasedání Rady EU připojila, žalobu však nepodala.

Short selling, neboli prodej nakrátko, je způsob spekulace na pokles ceny, ať už cenných papírů či komodit. Spekulant prodává cenné papíry, které v tu chvíli nevlastní, a spoléhá na to, že jejich cena dále klesne a on je bude moci později koupit za nižší cenu. Tento způsob spekulace se dostal do centra pozornosti v době vrcholu krize v eurozóně, protože podle mnohých právě tyto spekulace způsobily nestabilitu na finančních trzích a jejich rychlý pád. Některé země tyto obchody tehdy dočasně omezily a znovu je obnovily, až se trhy stabilizovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám