Hlavní obsah

Fed se chystá opět omezit podporu růstu americké ekonomiky

Washington

Americká centrální banka (Fed) zřejmě bude pokračovat v ústupu od dosavadní štědré podpory hospodářského růstu. To se nyní projevuje především nákupem dluhopisů. Omezení by americká centrální banka mohla oznámit už příští týden. Podle listu Wall Street Journal to vyplývá z rozhovorů s činiteli a z jejich veřejných prohlášení.

Foto: Scott Audette, Reuters

Předseda americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke

Článek

Fed před koncem loňského roku oznámil, že od ledna sníží nákupy dluhopisů v průměru o deset miliard na 75 miliard dolarů (1,5 biliónu Kč) měsíčně.

Další omezení programu na 65 miliard dolarů měsíčně by podle WSJ mohl oznámit v závěru dvoudenního zasedání, které začíná přesně za týden. Zároveň zřejmě půjde o poslední takové zasedání činitelů Fedu pod vedením guvernéra Bena Bernankeho, jehož 1. února vystřídá nynější viceguvernérka Fedu Janet Yellenová.

Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dolů úrokové sazby a zvýšit výdaje, tvorbu pracovních míst a objem investic.

Bernanke už v prosinci naznačil, že pokud bude ekonomika nadále posilovat, s čímž zatím výhledy počítají, přiklání se činitelé Fedu k tomu, že budou pokračovat na následujících zasedáních v omezování nákupů dluhopisů, a to tempem deset miliard dolarů při každém dalším nákupu.

"Pravděpodobně budeme pokračovat na cestě pozvolného, uměřeného omezování tempa nákupů za předpokladu, že ekonomika postupuje tak, jak očekáváme," sdělil na začátku ledna guvernér Fedu v San Francisku John Williams.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám