Hlavní obsah

Hanebná zrada, označili příspěvek pro přistěhovalce britští ministři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Británie skončí od letošního dubna s výplatami příspěvků na bydlení pro nezaměstnané přistěhovalce z členských států Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova dvou tamních ministrů.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Ministr práce Ian Duncan Smith a ministryně vnitra Theresa Mayová označili takovéto příspěvky za „hanebnou zradu“ na britských zaměstnancích. „Od začátku dubna bude zrušen nárok na příspěvek na bydlení pro tuto skupinu lidí,“ uvedli oba ve společném článku v deníku Daily Mail s tím, že cílem je zamezit zneužívání finančních prostředků.

Jejich výroky tak patrně přilijí olej do ohně v již vyhroceném vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Brusel už obvinil kabinet premiéra Davida Camerona z šíření poplašných zpráv v souvislosti s integrací EU.

Ministři naopak argumentují tím, že přistěhovalci dostávají přednost na úkor britských pracujících.

Konzervativní strana premiéra Camerona se snaží čelit popularitě opoziční Strany nezávislosti tím, že hodlá zpřísnit pravidla pro vyplácení sociálních dávek přistěhovalcům. Z průzkumů veřejného mínění totiž vyplývá, že britští voliči považují přistěhovalce za jeden z nejzávažnějších problémů.

Naproti tomu britští podnikatelé upozorňují, že mají potíže sehnat místní zaměstnance na méně kvalifikované profese s nízkou mzdou, proto musejí sáhnout právě po přistěhovalcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám