Hlavní obsah

Růst mezd ve firmách v Česku zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve firmách v Česku rok od roku zpomaluje růst mezd. Zatímco v roce 2010 rostla hrubá mzda v podnicích průměrně o 6,8 procenta, v roce 2012 to bylo o 4,2 procenta a loni činil nárůst už jen 3,4 procenta. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi více než 22 000 zaměstnanci ze zhruba 80 podniků v Česku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V tuzemských firmách růst mezd zpomaluje.

Článek

Rozdíly v odměňování zaměstnanců závisí kromě regionu i na zastávané pozici toho kterého odvětví, pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. Nejlépe jsou odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Stále větší vliv na výši mzdy má i místo podnikání. Zatímco v Praze převyšují mzdy odborníků a vedoucích pracovníků celorepublikový průměr o 41 procent, v jižních Čechách jsou 17 procent pod průměrem.

„Nejvyšší nástupní mzdou se mohou pochlubit absolventi technických a přírodovědných oborů, následují právní a ekonomické obory. Na opačném konci mzdového žebříčku se naopak nachází nástupní mzdy absolventů v oblasti sociálních věd," uvedla komora.

Marné hledání kvalitně vzdělaných pracovníků

Firmy si podle průzkumu nejvíce stěžují na nedostatek pracovních sil s kvalitním vzděláním a zaměstnanců pro oblast výzkumu a vývoje. „Od zástupců mnoha podniků v České republice slýcháme, že nemohou v místě svého podnikání najít dostatek kvalifikovaných pracovníků pro high-tech výrobu, ale ani pro výzkum a vývoj,“ uvedl výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer.

Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla průměrná hrubá mzda loni ve třetím čtvrtletí nominálně o 1,3 procenta na 24 836 korun. Medián mezd meziročně stoupl o 1,5 procenta na 21 331 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám