Hlavní obsah

Čína koupí podíl v africkém uranovém dole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Sydney

Čínská jaderná společnost China National Nuclear Corporation (CNNC) koupila za 190 miliónů dolarů (3,8 miliardy korun) od australské těžařské firmy Paladin Energy čtvrtinový podíl v uranovém dole Langer Heinrich v Namibii, který je jedním z největších tohoto druhu v Africe. Zprávu přinesl list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z uranových dolů v Namibii

Článek

CNNC patří k největším státem vlastněným jaderným konglomerátům v Číně a tímto nákupem se podle amerického listu snaží získat lepší přístup ke zdrojům čistší energie, jejíž výrobu chce rozvíjet vláda v Pekingu.

CNNC mimo jiné pracuje na projektu výstavby reaktorů, který by měl Číně coby druhé největší ekonomice světa pomoci snížit závislost na produkci energie z uhlí. Pro Čínu to je podruhé, kdy proniká do těžby uranu v Namibii. Předloni převzala čínská China Guangdong Nuclear Power Corporation jiný tamní projekt za 2,3 miliardy dolarů.

Transakce znamená záchranu pro Paladin. Australský těžař se totiž po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v uplynulých třech letech potýkal s poklesem cen uranu a zároveň akutně potřeboval zvýšit kapitál.

V Číně se až 80 procent energie v současnosti vyrábí spalováním uhlí. Některá čínská města včetně Pekingu ale opakovaně trápí zdraví nebezpečné znečištění ovzduší. To by mohlo vyvolat vlnu odporu a čínští politici v nedávné době zvýšili úsilí o rozšíření produkce čistších energií. Podle Světového jaderného sdružení (WNA) je v pevninské Číně nyní v provozu 20 reaktorů a dalších 28 je ve výstavbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám